Davor Kolenda - Srpski špijun u HVO

SUĐENJE RATKU MLADIĆU: Za bijeg iz Travnika Mladićevoj vojsci dali smo milijun i pol maraka. U BiH su Srbi i Hrvati bili saveznici

• Hrvat Davor Kolenda trebao je svjedočiti da je Mladićeva vojska postupala humano prema hrvatskim izbjeglicama. Iako je travnička epizoda za Hrvate bila tragična, Mladić je u njoj, zahvaljujući Kolendi, prikazan kao spasitelj Hrvata

U obranu Ratka Mladića, ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba, optuženog za genocid nad nesrbima, pred sudom u Haagu svjedočio je i Hrvat iz Travnika, Davor Kolenda - tajnik HVO u općini Travnik 1992-3. godine.

On je trebao svjedočiti da je Mladićeva vojska humano postupala prema Hrvatima koji su se nakon izbijanja sukoba s Muslimanima kolektivno izvukli iz Travnika 7. juna/lipnja 1993. godine - preko srpskog teritorija.

Bez demantija

Agencija Sense prenosi da je haaški tužitelj Roeland Bos tijekom ispitivanja Kolende pokazao Mladićev dopis iz juna/lipnja 1993. da "HVO treba predati paket srpskoj strani s milijun i pet stotina hiljada njemačkih maraka za prijevoz Hrvata iz Travnika, hranu i cigarete".

Oko 5000 žena, djece i staraca autobusima je prebačeno preko Vlašića u Hrvatsku, a 800 muškaraca nekoliko je dana zadržano u logoru na Manjači. Tamo im je "osiguran smještaj na humanitarnim osnovama i bez zločinačke namjere" - tvrdi Mladić.

Tužitelj je izvukao staru Kolendinu izjavu koju je 1993. dao SIS-u, gdje kaže kako je na Manjači s drugima na temperaturi većoj od 30 stupnjeva cijeli dan morao skandirati "Bosna je srpska, kao što je Moskva ruska".

Kolenda do sada nije demantirao tu izjavu.

Skupo plaćali

- "Dok su u Hrvatskoj Srbi i Hrvati ratovali, u BiH su bili saveznici 1993-4. godine. Srbima je trebala nafta, a Hrvatima oružje i municija - tako da su se strane vrlo lako dogovorile" - ispričao je sudu Kolenda.

Tužitelj Bos je u protuispitivanju predočio nekoliko dokumenata o suradnji srpske vojske i HVO u BiH: Hrvati su plaćali Srbima da tuku artiljerijom po Armiji BiH kad im je to trebalo, i naručivali oružje u zamjenu za naftu i novac.

Hrvati su srpsku pomoć skupo plaćali - prenosi iz haaške sudnice agencija Sense.

Davor Kolenda - nekada tajnik HVO - danas radi kao predavač na "Nezavisnom univerzitetu" u Banjaluci - startbih.info-79381

Srpski špijun u hrvatskim redovima

Davor Kolenda, glavni tajnik HVO Travnik iz ratnih vremena, pojavio se u Haagu 3. veljače ove godine kao svjedok obrane Ratka Mladića i pobijao teze o zlostavljanjima u logoru na Manjači i genocidnoj politici Republike Srpske. Iako je travnička epizoda za Hrvate bila tragična, Mladić je u njoj, zahvaljujući Kolendi, prikazan kao spasitelj Hrvata.

KOLIKO JE KOŠTAO PROLAZAK HRVATA PREKO SRPSKE TERITORIJE

• Iskazom Davora Kolende odbrana Ratka Mladića nastojala pokazati da se VRS pridržavala međunarodnog humanitarnog prava dozvolivši izlazak oko 6.000 Hrvata preko svoje teritorije u ljeto 1993. godine. Tužilaštvo ukazalo da je Mladić propustio travničke Hrvate ne zato što je bio dobrog srca, već zbog vojno-strateške, propagandne i finansijske koristi

 

Nekadašnji glavni tajnik HVO u Travniku Davor Kolenda je u izjavi Mladićevoj odbrani opisao odlazak oko 6.000 Hrvata iz Travnika 7. juna 1993. godine preko srpske teritorije. Tog dana oko 5.000 žena, djece i staraca iz Travnika je autobusima prebačeno u Hrvatsku, dok je oko 800 vojno sposobnih muškaraca nekoliko dana zadržano u logoru na Manjači gdje im je obezbijeđen "smještaj na humanitarnim osnovama i bez zločinačke namjere".

Izjava koju je Kolenda dao Mladićevoj odbrani je skoro identična izjavi datoj hrvatskom SIS (Sigurnosna služba) 1993. godine, s tim da je sada izostavio nekoliko pasusa. U jednom od njih, ukazao je tužilac Ruland Bos/Roeland Bos, svjedok navodi da je u vrijeme kada je bio na Manjači od njega traženo da da intervju srpskoj televiziji i objašnjava da su Srbi željeli iskoristiti situaciju u propagandne svrhe. Odgovarajući na tužiočeva pitanja Kolenda je rekao da su Srbi na taj način "željeli da pokažu svijetu da "poštuju sve elemente međunarodnog humanitarnog prava".

Pošto je u izjavi Mladićevoj odbrani tvrdio da je odnos srpske vojske prema njemu i drugim Hrvatima na Manjači bio "korektan", tužilac je podsjetio svjedoka na još jedan dio izjave SIS. U njemu svjedok opisuje kako su srpske snage na Manjači natjerale njega i ostale da na temperaturi od preko 30 stepeni cijeli dan skandiraju "Bosna je srpska, kao što je Moskva ruska". Kolenda se složio da je takav odnos srpske vojske prema njemu i drugim Hrvatima bio "ponižavajući".

Tužilac je zatim pokazao dokumentiz kojeg se vidi da je Mladić lično odobrio prelazak Hrvata iz Travnika preko srpske teritorije, ali ne zato što je bio "nesebičan" već zbog toga što je želio poboljšati položaje srpske vojske na ratištu. Ukazao je i na nekoliko dokumenata o tijesnoj saradnji VRS i HVO u ratu protiv Armije BiH. VRS je pružala HVO artiljerijsku podršku kada je to trebalo i dopremala oružje u zamjenu za naftu i novac, što su Hrvati skupo plaćali. Posebno je zanimljiva Mladićeva depeša iz juna 1993. godine u kojoj se navodi da "HVO treba predati paket srpskoj strani sa milion i pet stotina hiljada njemačkih maraka za prevoz Hrvata iz Travnika, hranu, cigarete...". Kolenda kaže da je bio svjestan da su VRS i HVO sarađivali tokom rata. "Srbima je trebala nafta, a Hrvatima oružje i municijatako da su se strane vrlo lako dogovorile", rekao je svjedok. O plaćanju za izlazak Hrvata iz Travnika u ljeto 1993. godine, tvrdi, ne zna ništa.