Mario Miličević optužen za zločine u Mostaru i logoru Heliodrom

Mostarac Mario Miličević zvani Baja nastanjen u Hrvatskoj, optužen je za zločin protiv čovječnosti. Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH optužnicu je proslijedio Sudu BiH na potvrđivanje, prenosi novinska agencija Patria.

– Milićević se tereti da je od jula 1993. do kraja marta 1994., za vrijeme rata između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika ATG Benko Penavić, HVO na području Mostara, svjestan da svojim radnjama dobrovoljno učestvuje u organizovanju i izvršenju širokog, rasprostranjenog i sistematičnog napada, usmjerenog protiv civilnog stanovništva, bošnjaka na području opštine Mostar, učestovao u činjenju zločina i dopustio neposrednim izvršiocima da čine krivična djela radi ostvarenja zločinačke namjere – navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH

Optuženi se tereti da je zahtjevao da pripadnici ATG Benko Penavić, a nekada i on lično, izvode zatvorenike, civile bošnjačke nacionalnosti iz logora Heliodrom i dovode na prinudne radove, te u živi štit, na prvu liniju između Armije BiH i HVO-a, dok su borbe bile u toku.

Miličević se tereti da je zahtjevao izvođenje zatvorenika, izlažući ih po život opasnoj situaciji i riziku da zatvorenici budu ubijeni, ranjeni i izloženi svirepom i nehumanom tretmanu, prilikom čega su u više navrata prisiljavani da za potrebe ATG prave rovove, utvrde i nose pune vreće pijeska na liniji razgraničenja.

Izloženi velikoj životnoj opasnosti na radovima i u živom štitu, na lokacijama prve borbene linije 20 zatvorenika-civila bošnjačke nacionalnosti je ranjeno, pet ih je poginulo, dok su petorica zatvorenika bili fizički zlostavljani, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Bivši šef ATG HVO-a optužen za ratne zločine


Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv Marija Miličevića Baje, nekadašnjeg zapovjednika Antiterorističke grupe (ATG) HVO-a zbog ratnih zločina nad zarobljenim bošnjačkim civilima koji su korišteni kao živi štit tijekom rata u Mostaru.

Miličević, koji je nastanjen i živi u Hrvatskoj, a bio je osuđen radi otmice bivšeg hrvatskog člana BiH Predsjedništva Ante Jelavića u Zagrebu, po navodima optužnice Državnog odvjetništva BiH tereti se da je kao zapovjednik ATG "Benko Penavić" zapovijedao te osobno sudjelovao u ratnim zločinima u sklopu navodnog širokog, rasprostranjenog i sustavnog napada Hrvatskog vijeća obrane (HVO) protiv bošnjačkog civilnog stanovništva.

Pojašnjava se da je Miličević zahtijevao da pripadnici ATG "Benko Penavić", a nekada i osobno, izvode zatvorenike, civile bošnjačke nacionalnosti iz zatvora Heliodrom i dovode na prinudne radove te u živi štit, na prvu crtu bojišnice između Armije BiH i HVO-a, dok su borbe bile u tijeku.

Na taj je način na prvoj borbenoj crti 20 zatvorenika-civila bošnjačke nacionalnosti ranjeno, 5 ih je poginulo, dok su 5 zatvorenika tjelesno zlostavljali pripadnici ATG "Benko Penavić".

Postrojba ATG "Benko Penavić" je bila postrojba koja je djelovala na području Mostara u sklopu Kažnjeničke bojne kojoj je zapovijedao Mladen Naletilić Tuta, koji je pred Haaškim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima, dok je njegov prvi suradnik Vinko Martinović Štela osuđen na osamnaestogodišnju kaznu zatvora.