Oko 1000 stranaca na strani tkz.HVO borilo se protiv Armije BiH Mnogi su tu i ostavili kosti

Spomenik dragovoljcima koji su večina bili u HVO i sudjelovali u borbama protiv Armije BIH

Polovina sa ove ploče poginula je u BiH ali za druge to je sve Hrvatska 

Napadi su trajali sve dok ova dvojica ispod nisu poginula poslije toga nastupilo je zatišje 

24.01.1993.godine u Duratbegovom Docu Gornji Vakuf poginuli su Jürgen Schmidt zvani Švabo pomoćnik zapovjednika Operativne zone Sjeverozapadna Hercegovina i Michael Surowitz. obojica Nijemci. Poslije njihove smrti tkz.hvo nagazio na kočnicu,pa tražio primirje.

POGINULI U NAPADIMA NA GORNJI VAKUF

Poljak Dariusz Sroga koji je kosti ostavio u N.Travniku

Poljaci imaju možda i najveći postotak pogibija od svih nacija koje su se borile na hrvatskoj strani; od njih dvadesetak točno trećina ih je izginula. Šteta što svi nisu izginuli

Nesmijemo zaboraviti ni one kiji su živi a došli su sa ciljom da vrše zločine nad bošnjačkim stanovništvom


Esad Čorlaku, zvani ”Albanac”,

 

 

zapovjednik specijalnog interventnog voda HVO ”Albančevi anđeli” je zadnji put viđen u borbi u Bosanskoj Krajini, kada se pridružio jedinicama Armije BIH nadomak Banja Luke (???), nakon što je punu godinu zlostavljao pripadnike iste vojske i civile Bošnjake u srednjoj Bosni. U Bosanskoj Krajini je nakon rata postao vlasnik kafića…


Kosovari iz Žepča koji su ratovali na strani HVO

Pripadnici 1. bojne brigade Kralj Tomislav HVO-a: Stole, Michalowicz Gregor "Žegož" (Poljak), Ribić, Iča i Majić (Gračac Donja Rama 93.) Ne treba posebno naglašavati da je dragovoljac iz Poljske plavokos pa ga je lako identificirati na fotografije

Jesen 1993., u blizini Jablanice, tijekom duge akcije snajperskog tima pripadnika brigade Kralj Tomislav HVO-a, u izviđanju ničije zemlje. Mladi Finac Marco Casagrande drži snajper 20 mm kojega je na planine teglio magarac. Do njega je Amerikanac Fred, s iskustvom ratovanja u Rodezijskom lakom pješaštvu (vodio je napad na vrh Pisvir)

 7. 02. 1993. poginuo je Karolj Jelascik, Mađar koji je rođen 1971. kod Subotice. U septembru 1991. godine pobjegao je iz JNA te se s poznanicima odlučuje na bijeg u Hrvatsku, u Osijek. Ondje pristupa u Hrvatsku vojsku, te se vremenom pridružuje Internacionalnom vodu pri 160. brigadi gdje prolazi specijalnu obuku. Po izbijanju rata u BiH odlazi u Grude gdje se priključuje domicilnom HVO-u. Poginuo je 7. veljače 1993. u Golim Brdima u obilasku terena na prvoj borbenoj crti, a sahranjen je na grudskom groblju Gomilice.

Britanac Sean Vatcher,  došao da radi kao humanitarac a završio kao agresor. Gornji Vakuf, 1993.

Eric Di Tomasso iz Quebec-a, Kanada.

poginuo 24 avgusta 1993-g., u Rastanima,  Mostar

Nijemac, Michael Homeister,

pripadnik Viking voda 1. brigade Kralj Tomislav HVO-a se u Gornji Vakuf 1993.

Zima 1994. godine,  pripadnici 5. gardijske brigade HV "Sokolovi",  srednje Bosna  . Na fotografiji su i dvojica Britanaca: Paul i Martin.

Strani dragovoljci iz  1.gbr. HVO „ABB“ 

 Zapovjednik Janos (Mađar), ?, Nicolas L (Francuz), "Shubi" (Nijemac), ?, Giovanni S (Italija), ? (Nijemac), Michael Kratz (Nijemac), Matthias D (Nijemac)

Eric Clement 

Nijemac Michael Homes


Britanac Sean Vatcher, Mostar 1993.

pripadnici tkz.1. gbr HVO-a Ante Bruno Bušić : 

Rodney Morgan (Engleska), Ronald Pereversoff (Kanada),

Gregorz (Poljska) i Janos (Mađarska) Jablanica 1993

Pripadnici Viking voda, 1. gardijske brigade tkz. HVO Ante Bruno Bušić. Strani dragovoljci na obuci kod Crvenice, blizu Tomislavgrada. Stoje (s lijeva):

Nijemac Michael Homeister,

„Francuz“,

Nijemac Heiko K.,

Englez Grimm,

Nijemac Bismarck Kolb (poginuo krajem 93.).

Čuče (s lijeva)

François ,

Španjolac Bruno,

Englez „Wolfie“,

Englez Paul Williams i jedan Amerikanac