Armije RBiH: Prva bosanska vojska nakon mnogo vijekova koja se borila za slobodu i nezavisnost svoje domovine

15. aprila 1992. godine, od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i dobrovoljaca, formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine. Prva bosanska vojska nakon mnogo vijekova, koja se borila za slobodu i nezavisnost svoje domovine Bosne i Hercegovine.15. aprila 1992. godine, od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i dobrovoljaca, formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine. Prva bosanska vojska nakon mnogo vijekova, koja se borila za slobodu i nezavisnost svoje domovine Bosne i Hercegovine.

Prvi komandant Armije RBiH bio je general Sefer Halilović koji je na toj poziciji ostao do 1993. godine, a njegovi zamjenjci Stjepan Šiber i nedavno preminuli general Jovan Divjak. 1993. glavni komandant postaje Rasim Delić koji tu ulogu obavlja do kraja agresije. Armija RBiH bila je podjeljena u 7 korpusa, na regionalnoj osnovi. Sjedišta korpusa bila su u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Bihaću, Konjicu i Travniku.

Armija RBiH svoj ratni put otpočela je kao slabo naoružana i opremljena vojna formacija, sastavljena od dobrovoljaca i članova Teritorijalne odbrane koji su se mnogostruko jačim neprijateljima odlučno suprotstavili. Dobrovoljci su vrlo često u akcije odlazili bez uniformi, u farmerkama i tenama, često i bez ličnog naoružanja. Tokom prvih mjeseci rata, opskrba boraca Armije RBiH vršila se isključivo putem ratnog plijena, zarobljavanjem neprijateljskih vojnih i tehničkih sredstava koja su stavljena na raspolaganje u odbrani domovine.

Armija je rasla i sazrijevala u ratu. Ratne godine sa sobom su nosile iskustvo, pouke i poruke, pa je Armija RBiH ubrzo postala vrlo organizovana vojna formacija, sposobna da pored defanzivnih operacija i odbrane od agresije, pokreće i ofanzivne operacije većeg obima, oslobađajući sela i gradove vlastite domovine okupirane od strane agresora.

Od vojske koja nije imala ništa, preko trnja i ognja do dobro organizovane, moralno čvrste i vrlo jake oružane sile, armija je prešla težak put pun uspona i padova. Sputavana sa svih strana, hrabro se odupirala agresorima koji nisu štedili ništa što im se našlo na putu, u njihovom krvavom pohodu da zatru jedan narod i unište jednu zemlju. Naša Armija je odbranila našu domovinu, njenu nezavisnost i slobodu i stoga sretan 15. april, Dan Armije RBiH.